Пченката е одличен извор на енергија

9 март, 2017
13

Варен или печен одберете вие.

Пченката е одличен безмасен извор на енергија, па затоа е често на мените на вегетаријанците, а содржи и многу протеини.

Тој содржи најголемо количество скроб (73%), содржи протеини, витамин Е и В, провитамин А, вакна, минерали, но и шеќери, па затоа дијабетичарите треба умерено да консумираат.

Пченката е лековите, помага во детоксикација, а се препорачува кај болестите на мочни патишта. Реума, срцеви заболувања и висок притисок.