Минерал кој лечи депресија и помага во слабеењето

23 март, 2017
13

Прво е откриена неговата важна значајна улога во метаболизмот на гликозата, а потоа е сосема неочекувано откриено дека додавањето на хром значително ја подобрува формата на депресија.

Истражувањата покажуваат дека хромот ја подобрува акцијата на инсулин во телото, така што помага повеќе инсулин да се врзе за рецепторите кои го пренесува низ телото и ги стимулира клетките да добијат гликоза.

Хромот е основен минерал кој помага на нормализирање на шеќерот во крвта. Исто така го подобрува нивото на HDL холестерол.

Во експериментите кај животните и луѓето утврдено е дека го забрзува губењето на масни наслаги, што резултира со зголемување на мускулната маса. Највеќе го користат спортистите кои имаат проблеми со прекумерена тежина.