Знаете ли кое е најсмртоносното животно на светот?

22 мај, 2018
Знаете ли кое е најсмртоносното животно на светот?

Доколку сте мислеле дека најсмртоносните животни на светот се ајкулите, лавовите или нешто слично, се лажете. Најсмртоносните животни на земјината топка се всушност комарците.

Комарците пренесуваат најразлични видови на болести.

Овие двокрилни инсекти живеат на сите подрачја на светот, од најжешките тропски предели до студените северни предели.

Комарецот е најсмртоносното животно на светот. Комарците убиваат по стотина илјади луѓе секоја година, а најосетливи се децата и трудниците. Ниту едно друго животно не убива толку многу луѓе годишно ниту пренесува толку многу болести.

Некои од болестите кои ги пренесуваат се Западно нилска грозница, маларија, вирусот Зика, а климатските промени и зголемувањето на просечната температура, како и зголемувањето на количината на дождови, влијае на се поголемата распространетост на овие болести.