Мини е сè помалку “мини”!

27 јули, 2018
мм

Направен првиот пат во 1959 година, Mini во меѓувреме се зголеми за речиси цел метар. Јас продолжувам да растам.

Мини Кантриман (2017)
Мини моделите во наредниот период може дополнително да се зголемат, што претставува своевиден оксиморон за бренд кој создаде свој имиџ токму поради својата големина.

Наредната генерација Contrymena, најевтиниот Mini во историјата, треба да биде долг околу 4,3 метри, што го следи новиот слоган на компанијата “Нашиот најголем Мини до сега”.

 

Тоа е околу 7,5 сантиметри повеќе од претходната генерација. Да споредиме, првиот модел Мини од 1959 година беше долг околу три метри.

“Се сеќавам на автомобилите од пред 15 до 20 години, и не сакам да имам повторно такво искуство. Денес автомобилите се многу поголеми, но и многу посигурни,” рече директорот за дизајнот на ентериерот на Mini Florian Nisl.

Сепак, причината за растењето на Мини не се само комфорот и безбедноста, туку и новите технологии, пред сè погонските системи.

Mini Countryman за 2019. ќе има и хибридна верзија, а се планира и електричен модел со три врати, а за такви верзии се потребни повеќе простор за батерии.