4 јуни, 2020

“Контакт со очи” ќе им овозможи на пешаците и велосипедистите да го олеснат животот со автомобилите.

Според резултатите од истражувањето на американската автомобилска асоцијација, дури 63 отсто од пешаците и велосипедистите се скептични кон самоуправувачките автомобили.

Посебно е истакнат страв од преминување на пешачкиот премин кога едно вакво роботизирано возило ќе дојде во пресрет.

Инженерите на Jaguar Lаnd Rover одлучија да ги решат овие проблеми на крајно интересен начин. Имено, тие на автомобилот на британската фирма Ориго му монтираат виртуелни очи. Овие додатоци имаат задача да создадат “контакт со очи” со пешаците и на тој начин да им го овозможат преминувањето на улицата.

Иако изгледа крајно невозможно, психолозите тврдат дека ова е добар начин за пешаци, но и велосипедистите да се чувствуваат побезбедно во општеството на автомобилската индустрија.

Погледнете како сето ова ќе изгледа во практика:

Ориговите возила, но без “очи”, започнаа со тестирање во сообраќајот и тоа во пешачката зона на англискиот град Milton Kinz.

Остави коментар

Почетна // авто-мото // Виртуелни очи за сигурен премин на улицата
Горе