28 мај, 2020

Овој остров, само 20-минутно патување од Корон, има наметливо, мистериозно небо, кое може да го најде своето место во филмот на Кинг Конг. Летајќи над Корон,ја гледате внатрешноста на тврдината, облечена во џунгла, која во голема мера е на недостапен терен кој е изолиран со езера, од кои две можат да бидат посетени од Кајанганското езеро и Баракуда.

Целиот остров е во доменот на предците на домородната група Tagbanua, кои се првенствено рибари и собирачи на многу профитабилните балинсасаја (птичји гнезда). Загрижени поради влијанието на туризмот, Tagbanua имаат ограничен пристап до неколку глетки.

Достапни со стрмно 10-минутно искачување, кристално чистите води на Кајанганското Езеро се сместени во планинските ѕидини. Подножјето е како месечината; има дрвена пешачка патека и платформа за да ги оставите работите ако одите на пливање. Не очекувајте приватност или тишина, бидејќи лагуната каде што патниците доаѓаат и си одат, изгледа како трговски центар на пладне.

Сценското Баракуда Езеро е од интерес за нуркачите поради уникатните слоеви на свежа, солена и соленкаста вода и драматични промени во температурата под водата (може да се загрее до 38 ° C). Достапно е со кратко искачување над грбав, карпест ѕид кој завршува директно на работ на водата.

Други постојки кои се отворени за посетителите ги вклучуваат Banol Beach, мала песочна област со засолниште од сонцето, и фотогеничната Twin Lagoon, од кои кон една половина од нив се пристапува со пливање низ тесна пукнатина.

Coron Island In Palawan,Philippines

Coron Island In Palawan,Philippines

Gepostet von Most Beautiful Cities Of the World am Donnerstag, 13. September 2018

Остави коментар

Почетна // Travel Story // Островот Корон – Филипини
Горе