28 мај, 2020

Совршено трио на острови, обиколени од тиркизни води, малтешкиот архипелаг го има целиот шарм на блиската Сицилија со далеку помалку туристи.

Валета, главниот град на Република Малта и локалитетот на светското наследство на УНЕСКО, се чувствува како нешто што ќе се извлече директно од Вестерос.

Историскиот град со ѕидови датира од 1565 година, и има атмосфера на Медитеран со северноафрикански пресврт. Оваа потценета дестинација конечно влезе во глобалниот центар на вниманието како Европска престолнина на културата во 2018 година.

За да ја прослави оваа пригода, градот планира повеќе од 140 проекти и 400 настани низ целата година.

Свеченостите започнуваат на 20 јануари, со современ танц, хорска симфонија и акробатски претстави низ четирите главни плоштади во градот.

Ако го пропуштите големото отворање, поминете во февруари за карневалот, или во јуни за Малтешкиот Меѓународен уметнички фестивал и филмскиот фестивал Валета.

Остави коментар

Почетна // Travel Story // Валета, Малта
Горе