28 февруари, 2020

Радио

Успехот во бизнисот не е лесен подвиг. Премногу е лесно да дозволите бизнисот да ве сруши. Наместо да се повлечете кога има деловни проблеми, издигнете се повторно, закопчајте се и фатете се за работа.

Оваа мотивациона приказна докажува дека со малку понапорна работа, можноста за успех во бизнисот е можна.

Еднаш, постоеше еден постар човек, кој беше сиромашен, живеел во мала куќа и поседувал стар автомобил. Тој живееше од чекот на социјалното осигурување од 99 долари. На 65-годишна возраст одлучи да ги промени работите. Размислуваше за она што тој можеше да го понуди. Неговите пријатели полуделе по неговиот рецепт за пилешко. Тој одлучи дека ова е неговата најдобра шанса да направи промена.

Го напушти Кентаки и патуваше во различни држави за да се обиде да го продаде својот рецепт. Им кажал на сопствениците на ресторани дека имал рецепт за пилешко што носи вода на устата. Им го понуди рецептот бесплатно, само барал мал процент од продажбата. Звучи како добра зделка, нели?

За жал, не за повеќето ресторани. Слушнал НЕ повеќе од 1000 пати. Дури и по сите тие отфрлања, тој не се откажал. Тој верувал дека неговиот пилешки рецепт е нешто посебно. Бил одбиен 1009 пати пред да го чуе првото да.

Со тој еден успех, Colonel Hartland Sanders го смени начинот на кој Американците јадат пилешко. Kentucky Fried Chicken, популарно познат како KFC, бил роден.

Запомнете, никогаш не се откажувајте и секогаш верувајте во себе и покрај отфрлањето.

Остави коментар

Почетна // КАЛАБАЛАК // Colonel Sanders – Kentucky Fried Chicken
Горе