14 август, 2020

Еднаш постоеше земјоделец кој му продал еден килограм путер на пекарот. Еден ден пекарот одлучил да го измери путерот за да види дали добива точно количество, што не го добивал.

Лут поради ова, тој го однел земјоделецот на суд. Судијата го прашал земјоделецот дали користи каква било мерка за да го измери путерот. Фармерот одговори: “Чесен судија, јас сум примитивен. Немам соодветна мерка, но имам вага. ”

Судијата прашал: “Тогаш, како го мериш путерот?”

Фармерот одговорил;”Ваша чест, долго пред пекарот да почне да купува путер од мене, од него купував еден килограм леб. Секој ден кога пекарот го носеше лебот, го ставав на вага и му ја давав истата тежина на путер. Ако некој е виновен, тоа е пекарот. ”

Морал на приказната: Во животот, го добиваш она што го даваш. Не обидувај се да ги измамиш другите.

Остави коментар

Почетна // Our Story // Килограм путер (Чесност)
Горе