27 февруари, 2020

Радио

Нерасипана, идилична, блескава песок, тиркизна вода … речиси секое клише од туристичка брошура е всушност вистина кога зборувате за плажите во Менорка.

Надвор од врвната сезона, сепак е често доволно топло за да седите на сонцето, а температурата е идеална за шетање по крајбрежните патеки.

Островот тивко поттикнува одржлив туризам со години, долго пред да стане модерен. Неговите нежни пејзажи се идеални за активности како што се пешачење, возење велосипед или јавање – без страшни остри нагорнини за оние од нас кои не се во супер кондиција.

Камените споменици кои датираат од пред илјадници години се расфрлани низ селата, обезбедувајќи маркери за пешачки одмор, додека античкиот крајбрежен пат бил обновен за да ги поврзе бесконечните серии на совршени заливи.

Кога да се оди во Менорка

Иако сезоната се одвива во мај и се намалува во октомври, островот е убав во рана пролет, кога цветот на бадемот е во полн ек. Без најжешките месеци јули и август, сите Балеари се добри за одмор полн активности, без разлика дали се лесни или повеќе предизвикувачки, со многу што да се види доколку сте заинтересирани за растенија или птици.

Сонцето не е загарантирано, сепак, и може да го погодите дождливиот период во доцна есен.

Каде да одите

Менорка е за излегување на вода, без разлика дали пливате, нуркате, кајакарите или пловите. Назад на копното, обујте ги чевлите за пешачење по должината на крајбрежјето или возете низ патеките што ве водат до селата. Поминете утрински прошетки низ елегантните градови Ciutadella и Mahón на спротивните краеви на островот, а потоа вратете се на масите на пристаништето за да ги пробате штотуку уловените школки.

Никој никогаш не е во брзање во Менорка.

Остави коментар

Горе