27 февруари, 2020

Радио

Овој остров, главниот град и седиштето на владата на Турк и Каикос, е долг само 11 километри и широк 1 милја (1½ километри), и е долгогодишна омилена дестинација за нуркачите кои сакаат да го истражуваат 7.000 метри долгиот корален ѕид што се искачува во преддворието на крајбрежјето.

Овој мал тивок остров е дом на бели песочни плажи, Националниот музеј и мала популација на диви коњи и магариња, кои лежерно минуваат покрај дворовите со бели ѕидини, убави цркви и колонијални гостилници, на секојдневното патување кон градот.

Но, работите не се целосно заспани: крстосувачкиот брод на јужниот крај на островот носи околу 600.000 посетители годишно.

Со тоа, пристаништето е автономно и е околу 5 километри од мирните, мали хотели на градот Кокберн, Пилори Бич и Риџ и далеку од поголемиот дел од местата за нуркање на западниот брег.

Остави коментар

Горе