20 септември, 2019

Радио

“Ми се чини дека прво настанал Маврициус, а потоа Рајот” – напишал Марк Твен во 1896 година

Маурициус е тропски остров во Африка, во јужниот дел на Индискиот Океан, 900 километри источно од Мадагаскар, со 330 км брег, кој се наоѓа на коралниот речен рид.

Заедно со Реунион и Родригез им припаѓа на Маскаренските острови; Архипелагот е формиран низ неколку вулкански ерупции.

Удобната тропска клима, долгите песочни плажи, засенувачката природа, планинските ѕидини, црвеното море, многубројни водопади, убавината на богатиот подводен свет, одличната гастрономија се причина за зголемената популарност на Маурициус.

Место каде што се наоѓаат многу уредни паркови, ботанички градини со тропски растенија и меморијата на изумрениот вид на птица Додо.

Разновидната колонијална историја се одрази на културата на Маурициус, која е комбинација на холандски, француски, индиски и креолски.

Главен град е Порт Луис, кој се наоѓа во северозападниот дел на земјата. Клима на островот е тропска, годишни времиња се спротивни на европските.

Најтоплите месеци се во периодот од ноември до април, кога температурата достигнува до 35С; додека од мај до декември, просечна дневна температура околу 25 ° С, ноќна до 15 ° С.

Кратки тропски дождови можат да паѓаат цела година.

Маурициус е една од најомилените туристички места за љубителите на дрифтинг и спринт; романтични патувања.

Забава на островот е концентрирана во главниот град и на северниот брег на островот, во Гранд Баи, каде што се наоѓаат голем број ресторани, ноќни клубови и барови.

 

Остави коментар

Почетна // патување // ДЕСТИНАЦИИ // Маурициус Лето 2018
Горе