18 февруари, 2019

Радио

Се сеќавате ли кога последен пат сте биле во музеј ???

Се надеваме дека следниве неверојатни цифри ќе Ве поттикнат да посетите некој музеј во најскоро време и да уживате во историјата на дланка…

Ви ја претставуваме официјалната листа на најпосетените музеи во светот, составена од името на музејот, градот во кој се наоѓа и бројот на посетители:

1.Musee du Luvre,Париз -8.500.000

2.British Museum, Лондон – 5.842.138

3.Metropolitan Museum of Art, Њујорк – 5.216.988

4.Ватикански музеј,Рим – 5.078.004

5.Tate Modern, Лондон – 5.061. 173

6.Nationaln Gallery, Лондон – 4.954.914

7.National Gallery of Art, Вашингтон – 4.775.114

8.Museum of Modern art , Њујорк- 3.131. 238

9. Centre Pompidou, Париз – 3.130.000

10.National miuseum of Korea, Сеул – 7.067. 909

11.Musee D’Orsay,Париз – 2. 985. 510

12.Museo Del Prado, Мадрид – 2.732.000

13.Victoria and Albert Museum, Лондон – 2. 629. 065

14.State Hermitage Museum , Сакнт Петерсбург – 2. 490. 387

15.Museo Reina Sofia, Мадрид – 2.313. 773

16.De Young Museum, Сан Франциско – 2.043.854

17.National Art Center, Токио – 2.207.980

18.National Portrait Gallery, Лондон – 1.819. 442

19. Tate Britain, Лондон – 1.665. 291

20.Galleria Degli Uffizi,Фиренца – 1. 651. 210

Остави коментар

Почетна // патување // ДЕСТИНАЦИИ // Најпосетените музеи во светот
Горе