13 ноември, 2018

Радио

Состојки

  • 3 јајца
  • прстофат сол
  • 100 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 180 гр павлака
  • 150 мл масло
  • 110 гр брашно
  • 1 прашок за печиво
  • 4 јаболки
  • половина лимон
  • 4 лажици џем по избор

Подготовка

Јајцата, солта, шеќерот и ванилиниот шеќер добро измешајте ги, додадете јогурт и масло, добро измешајте, на крајот додадете го просеаното брашно со прашок за печиво, се добро соединете.

Округлиот калап за печење обложете го со хартија за печење, истурете ја мешавината и порамнете. Јаболките преполовете ги, излупете ја кората и извадете ги семките, засечете го секое јаболче како “лепеза”, но не до крај. На работ од бисквитот поредете ги јаболките и посипете ги со лимонов сок за да не потемнат. Печете 20 минути на 180 степени. Кога е испечен, премачкајте го со џем и вратете го во рерната на 2 минути. Добро оладете го колачот, исечете го и послужете. Видео рецептот можете да го погледнете тука:

Остави коментар

Почетна // Рецепти // БРЗ КОЛАЧ СО ЈАБОЛКИ
Горе