Двојно печена тиква со цимет и ореви

17 јануари, 20180
2

Потребни состојки:

  • 4 парчиња тиква
  • 50 мл. Млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • 100 гр. Ореви
  • 500 мл. слатка павлака

Припрема:

Загрејте ја рерната на темпрература од 180 степени целзиусови. Исечете ја тиквата на долгнавести парчиња. Наредете ги парчињата во тава за печење на која претходно сте ставиле хартија за печење. Печете 30-35 степени на температура од 200 степени.

Извадете ги парчињата тиква. Малку издлабете ги и она што сте го издралбиле ставете го во посебен сад. Додајте ја слатката павлака, млекото, шеќерот и циметот и изматете се додека смесата не се соедини.

Со лажица нанесете од смесата врз секое парче тиква. Врз нив наросете сецкани ореви и ставете ги повторно во рерна да се печат околу 10 минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *