20 октомври, 2019

Радио

Состојки

12 лица

  • 1 чаша = 250 мл.
  • 1/4 чаша путер, растопен и изладен, плус за премачкување на калапи
  • 1/4 чаша пченкарно брашно
  • 2 чаши бело брашно, плус за подмачкување на калапите
  • 1 1/2 лажички прашок за пециво
  • 1/2 лажичка цода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 3/4 чаша толчени црвени пиперки
  • 1 1/4 сурутка(може јогурт)
  • 1 чаша пченка шеќерец
  • 1 јајце
  • 1/4 чаша свеж босилек

Подготовка

Уклучете ја рерната на 190 °C.

Намачкајте ги со путер и побрашнете ги калапите за мафини.

Во поголема сад промешајте го брашното, пченкарното брашно, прашокот за пециво, сода бикарбона, сол, шеќер и истолчените црвени пиперки.

Додадете путер, сурутка(или јогурт) и јајце и добро соединете ги со миксер. Додадете ја пченката и босилекот и промешајте.

Пополнете 1/3 од калапите за мафини со смесата. Печете ги мафините околу 25-30 минути или додека не добијат фина светлозлатна боја.

Послужете со козјо сирење или сирење по желба.

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Мафини со пченка и босилек
Горе