Најубавите кифли со цимет

2 јули, 2018
5

Состојки:

  • 500 мл млеко
  • 150 гр маргарин
  • 12 гр сув квасец
  • 120 гр шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка кардамон во прав
  • 850 гр брашно
  • 1 јајце

За полнење:

  • 150 гр излупени бадеми
  • 150 гр шеќер
  • 100 гр маргарин
  • 8 лажички цимет
  • 4 лажици вода
  • шеќер за посипување

Начин на подготовка:

1.Топлете го млекото со маргаринот, шеќерот, квасецот, солта и кардамонот. Добро промешајте.

2. Направете празнина во брашното и истурете ја загреаната смеса. Замесете го меко тесто. Оставете го да порасне пола саат.

3. Во блендер смелете ги сите состојки за полнење.

4. Со оклагија расукајте го тестото во форма на правоаголник. Половина од правоаголникот намачкајте го со смесата од цимет. Преклопете и притиснете го тестото. Исечете го на ленти.Секоја трака смотајте ја околу рацете и врзете ја во јазол. Оставете ги кифлите уште 20 минути да стасуваат.

5. Кифлите премачкајте ги со јајца и посолете ги со шеќер. Печете ги 15 минути на температура од 220 степени.

6. Кифлите скужете ги топли со кафе.

Добар апетит!