17 јули, 2018

Радио

Состојки:

12 делови од кокошка (најубаво да се користат карабатаци и батаци)

1 литар јогурт

1/2 главица кромид, ситно исечен

2 чешниња лук , згмечени и излупени

2 листа од ловор

4 лажички црвена сол

1 лажичка црн бибер

Малку Tabasco сос, доволно за да малку го обои јогуртот

3 чаши брашно

1, 1/2 лажички сенф во прав

3/4 лажички црвен пипер

Масло од кикиритки, за пржење

Подготовка:

1. Исплакнете ги и исушете ги со салфетка деловите од пилешкото. Во голем сад, измешајте ги заедно јогуртот , кромидот, лукот, ловоров лист, 2 лажички сол, 1/2 лажичка црн пипер, и Tabasco сосот. Потопете го пилешкото во маринадата, покријте, и оставете го во фрижидер преку ноќ.

2.Извадете го пилешкото од маринадата и оставете го да се згрее на собна температура пред готвење. Во сад се мешаат брашното, сенфот во прав, 2 лажички сол, црвениот пипер и остатокот од црниот бибер. Земете најлонска кеса и ставете ја мешавината од брашно во неа. Протресете го секое парче од пилешкото едно по едно во кесата се додека целото не се обложи со брашно.

3. Во голема тава ставете поголема количина масло од кикиритки, загрејте ја тавата на 180°Ц. Пополека ставајте од пилешкото во загреаното масло, пржете околу 6 минути, пополека превртете ги парчињата од пилешкото и пржете уште 6 минути, ако сакате пилешкото да добие златно кафеава боја превртете ги уште еднаш.

4. Место на пилешко на жица решетката постави над хартиен бришач обрабени печење состојба да се исцеди. Дозволете на пилешко да се исцеди за 1-2 минути, пред нервира тоа Over (инаку, собира пареа се издига од хартиени крпи и прави влажна, влажен место на вашата пилешки парчиња), тогаш служи топло. Неексплодираните Fried Chicken (ако имате било какви) прави за голем следниве ден-пикник

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Пржено пилешко во масло од кикиритки
Горе