19 септември, 2018

Радио

Потребни состојки:

5 јајца

120 гр. шеќер

1 лажичка сол

Кора од 1 лимон

80 гр. брашно

40 гр. пченкарно брашно

100 гр. мармалад од вишни

350 гр. цреши

30 гр. шеќер

100 мл. вода

300 мл. шлаг

1 лажичка ванилин шеќер

70 гр. шеќер во прав

Подготовка:

Измијте ги црешите и отстранете им ги семките. Во тенџере ставете го шеќерот и растопете го со постојано мешање се додека не се карамелизира. Додадете вода и гответе 3-4 минути додека шеќерот целосно не се растопи. Додадете го 1 лажица од пченкарното брашно разматено со вода и црешите, гответе уште 2-3 минути, па оставете ја смесата да се излади.

Изматете ги жолчките со малку сол и кора од лимон се додека не добиете кремаста смеса. Изматете ги белките во цврст снег, па додадете го шеќерот и матете се додека не добиете густа смеса. Потоа додадете ги матените жолчки, брашното и остатокот од пченкарното брашно и промешајте. Смесата ставете ја во тава за печење обложена со хартија и печете на температура од 200 степени 10тина минути.

Пандишпанот превртете го во влажна кујнска крпа, отстранете ја хартијата, свиткајте го во ролат и оставете го да се излади.

Изматете ја слатката павлака со ванилиниот шеќер. Внимателно одмотајте го бисквитот и внатрешната страна премачкајте ја со мармалад. На една третина ставете од смесата со цреши, а на другите две размачкајте ја изматената слатка павлака и повторно свиткајте ролат. Ставете го ролатот во фрижидер да се излади околу еден час пред послужување. Добар апетит!

Остави коментар

Почетна // Рецепти // Вкусен ролат од цреши
Горе