Запечени компири со сирење и павлака

7 февруари, 20180
5

Состојки:

1 кг компири

2 јајца за еден компир

Неколку супени лажици павлака

1 филџан рендано сирење

1 филџан млеко

Сол

Бибер

Најпрво ги миеме компирите и ги поставуваме врз хартија за печење во тава и ги печеме цели во рерна на висока температура. Целта е да омекнат добро.

Печените компири ги сечеме во должина и издлабуваме внимателно дел од внатрешноста со помош на лажица за да добиеме нешто како сад. Извадената смеса ја префрламе во друг сад. На тоа го додаваме млекото, сирењето, сол, бибер и мешаме.

994089

Со добиената смеса ги полниме компирите и од горе кршиме врз секоја половинка по едно јајце.

994088

Ги враќаме повторно во рерна да се печат неколку минути додека не се запече јајцето и не стопи сирењето. Откако ќе се извадат од рерна компирите се оставаат малку да се оладат и се гарнираат со павлака.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *