Идеални пилатес вежби за утринско истегнување

20 август, 2018
fitnes

Сменете ја утринската рутина на овој начин  и ќе имате енергија за цел ден…

Зошто денот не би го започнале со нежно, а делотворно размрдување? Пилатес вежбите кои ви ги препорачуваме ќе ги разбудат вашето тело и дух, ќе ви го забрзаат метаболизмот и ќе ви дадат доволно енергија за денот што е пред вас. За добра форма и виталност станете само малку порано од вообичаено и направете го утинското истегнување.

  1. Право тело

Првата вежба е дишење. Го поттикнува крвотокот и на тој начин го  загрева телото и подготвува за вежбите кои следуваат. Легнете на прекривка, подигнете ја главата, вратот и рамениците од подот, испружете ги рацете покрај колковите. Нозете подигнете ги под агол од 90 степени. Ако сте почетник, доволно е смао да ги свиткате колената и да ги оставите стапалата на земја. Во оваа положба подигнувајте ги рацете како да удирате по површината од водата. Вдишете на нос, а издишете на уста (така дишете во текот на правење на секоја вежба). Направете вкупно 100 удирања со рацете.

  1. Тркалање на телото

Вежбата го зајакнува центарот на телото и ги истегнува мускулите на грбот. Легнете на средина на прекривката, рацете издигнете ги од телото, со вдишување подигнете се во седечка позиција и истегнете се со исправување на рацете пред вас. Потоа вратете се во почетната позиција. Во текот на станувањето и враќањето на телото во лежечка положба особено е важно мускулите на стомакот да бидат стегнати.

  1. Кружење со една нога

Вежбата ги зајакнува и истегнува нозете во коренот на колкот. Лежејќи на средината на прекривката, доближете ја едната нога кон телото (на тој начин ја подготвуваме за изведување на вежбата), Исправете ја нагоре, а со кружни движења, без да го движите телото, “испишувајте” кругови со ногата. Со вдишување го започнувате кругот, а со издишување го завршувате.

4.Истегнување на рбетниот столб

Вежбата го истегнува долниот дел на грбот. Помага во чистењето на белите дробови. Не учи како правилно да дишеме. За почеток издишете и седнете. Исправете ги нозете. Рацете исправете ги во висината на рамениците  пред себе, паралелно со земјата. Со рацете истегнувајте се на напред, но рбетниот столб и вратот нека ви останат рамни и истегнувајте ги нагоре. Со издишување вратете се во првобитната положба.

  1. Пила

Вежбата го истегнува и зајакнува рбетниот столб при ротација. Ги зајакнува страничните мускули на стомакот и го подобрува дишењето. Седнете и исправете ги нозете, а рацете раширете ги во висина на рамениците. Со вдишувањето заротирајте се на страна, без да ги поместувате нозете од земјата. Едната рака дигнете ја во воздух, а со поглед пратете ја другата рака која сте ја спуштиле покрај надворешната страна на зглобот. Истото повторете го ин а другата страна. Направете 5 – 8 повторувања.