16 септември, 2019

Радио

Ако некогаш сте го повредиле зглобот на ногата при вежбање или трчање, знаете колку е тоа болно и е повреда што дефинитивно не сакате да ја повторите.

Ако еднаш сте го повредиле глуждот, шансите да ви се повтори таа повреда се зголемуваат за 70%.

Зголемувањето на флексибилноста, зајакнувањето и подобрувањето на рамнотежата може да ви помогнат да ги одбенете овие повреди.

Со овие вежби ќе ги зајакнете зглобовите на нозете:

Балансирање

Застанете на греда и одете напред-назад. Повторете го секој циклус по 30 секунди. Потоа преминете на кружни движења. Ако немате греда на располагање, одењето во работ на тротоарот исто така помага, само внимавајте да не го правите тоа на прометна улица.

Вежби со виткање на прстите на нозете

Кревање предмети

Ставете 5-10 мали предмети на подот. Кревајте го секој предмет со прстите на нозете и преместувајте го на друго место. Направете по три сетови со секоја нога. Оваа вежба е добра и за зајакнување и за баланс.

Остави коментар

Почетна // Спорт // Три вежби за зајакнување на зглобовите
Горе