19 април, 2019

Радио

Розан Одген (2), девојче со тешко срцево заболување, пливањето и нуркањето и го спасиле животот, нешто што го научила додека била новороденче.

Иако имала само шест недели кога и го откриле реткото срцево заболување и бениген тумор, а лекарите морале веднаш да ја оперираат, таа сепак преживеала.

Операцијата на отоворено срце траела осум часа и не биле оптимисти дека ќе преживее.

„Носете го детето на пливање, само тоа може да и ја врати силата“, било единствено нешто кое и било кажано на мајката Санам. Таа го послушала советот на лекарите, а малата Розана научила да плива, пред да научи да оди. Девојчето имало само десет недели кога мајка и прв пат ја однела на базен.

„Воопшто не се плашеше, брзо научи да плива и да нурка, а потоа почна брзо да закрепнува. Лекарите се воодушевени“, изјавила мајката.

 

Остави коментар

Почетна // вести // Дете победило тумор со помош на пливање!
Горе