3 јуни, 2020

Кога една жена е во 20-тата недела од бременоста тоа значи дека половина од бременоста е завршена. Некои жени уште тогаш почнуваат да се спремаат за раѓање, иако остануваат уште неколку месеци до моментот.

За Кортни Стенсруд, 20-тата недела од бременоста беше многу чудна: на свет дојде нејзината ќерка.

 

Нејзината ќерка е родена по 21 недела и 4 дена и имала само 400 грама. Раѓањето се случило поради инфекција на плодовата вода и фетусот.

За среќа, нејзината девојка успеа да го преживее комплицираното породување. Не само што го преживеала своето раѓање, таа пораснала во прекрасна тригодишна девојка.

Во многу држави во Америка, вообичаена практика е бебињата родени пред 24-та недела од бременоста да не преживеат.

Кортни вели дека има приказни од бебиња родени за време на 22 или 23 недела од бременоста, но ниту една од бебињата родени на 21-тата недела. Таа беше свесна за шансите за преживување.

И покрај сите шанси, таа се бореше за животот на нејзината ќерка. Докторот ја молеше да се откаже од реанимација заради стравот од слабо развиените бели дробови и ранливоста на нејзиниот крвоток во мозокот.

Но, таа не се откажа. Тоа се покажа како вистинска одлука. Денес нејзината ќерка е здрава и среќна со својот долг живот пред неа.

Тоа е една прекрасен пример!

Остави коментар

Почетна // Top Story // Ова бебе стана светски познато откако се роди во 21-та недела од бременоста – погледнете како изгледа сега
Горе