19 октомври, 2019

Радио

Вирусот кој може да убие милиони се враќа!

Научниците се загрижени дека новата технологија може да ја зголеми веројатноста од оживување на големите сипаници – вирус кој што уби еден милион луѓе пред да биде искоренет во 1980 година и истиот тој вирус може да се користи како оружје.

Вирусот е искоренет пред речиси 40 години, благодарение на долготрајната кампањата за вакцинација. Сепак, неодамнешните истражувања покажаа дека вирусот може да биде “оживеан” со комбинирање на делови од ДНК, па затоа може да се користи како биолошко оружје.

Истражувачите од Универзитетот Алберта успеале да го оживеат вирусот во контроверзното истражување во јануари 2018 година, користејќи синтетичка биологија. Канадските макробиолози повторно го создадоа вирусот со купување на синтетичка ДНК онлајн за 100.000 долари.

Иако оваа технологија може да создаде човечки органи кои можат да спасат животи, нејзиниот развој исто така може да доведе до опасни исходи. Да речеме, може да се создаде смртоносен вирус за релативно малку пари.

“И покрај очигледните придобивки од составувањето на ДНК, секој човек со помош на Интернет може да дојде до пристап до генетски нацрти на вирусот кој уби милиони”, предупредува хемичарот Кевин Есвелт.

Остави коментар

Почетна // вести // СЕ НАЈАВУВА ГОЛЕМА ОПАСНОСТ: Научниците штотуку објавија вести кои НЕ САКАМЕ ДА ГИ СЛУШНЕМЕ!
Горе