16 октомври, 2019

Радио

Кога проценителот ја видел скулптурата, тој останал без текст.

Овие денови, сите работи во домаќинствата се прават масовно. Сепак, претходно, во некој стар временски период, сè се правило со раце и било посебно. Машините и автоматизацијата ја превземаа целата работа од луѓето, а постарите работи станаа повеќе ценети.

Многу е тешко да се процени колку тие работи вредат. Посебно, ако станува збор за работи кои се стари неколку стотици години и доаѓаат од Далечниот Исток. За да би можеле да ги процените таквите работи, потребен ви е професионалец, а во една телевизиска емисија, Ларк Мејсон токму тоа и го работи.

Во текот на посетата на Ново Мексико, една жена донесе нешто што го имала во својот дом, долго време. Станува збор за кинеска скулптура на лав, која е направена од мермер. Знаела дека има нешто вредно кај себе, но не знаела колку навистина е вредно. Таа тоа го добила од својата мајка и сè што знаела е дека потекнува од династијата Минг.

Кога проценителот ја видел скулптурата, тој останал без текст. Тој рекол дека е една од најубавите скулптури што ги видел, и дека веројатно е направена од еден од мастерите од тоа време.

Погледнете го ова видео и да дознајте што уште кажал и колку е скулптурата вредна:

Остави коментар

Почетна // вести // Жената ја донела тешката статуа од лав, а проценителот бил шокиран кога видел за што станува збор
Горе