Позите во сексот кои трошат повеќе калории од трчањето!

26 јули, 2018
сс

Во зависност од позицијата, бројот на потрошени калории во текот на сексот може да се зголеми. Многу интензивното водење на љубов може да стопи дури 350 калории, што е исто како половина час трчање на лента во теретана.

Поза “таа е горе”

Кога станува збор за оваа поза, мажот ќе изгуби многу малку калори, а жена просечно 122. Повеќе калорија “ќе растопи” ако не седи на партнерот, туку е во клекната положба – ова го зголемува бројот на потрошени калории на 172. Со оваа поза се засилуваат и мускулите на нозете, задникот и долниот дел од стомакот.

Мисионерска положба

Во оваа положба мажот ќе потроши 143 калории за половина час користејки умерено темпо на движење, а жена само 44. Ако жената сака повеќе масни наслаги да “стопи”, таа треба да го подигне задникот во темпо со партнерот и да го спушти, следејќи го неговиот ритам. Тоа е одлично и за тонирање на мускулите на нозете, задницата и зглобовите.

Кучешки-стил

Во оваа позиција, жените просечно согоруваат 98 калории, а мажите 151. Ако жената сака да изгуби повеќе, тогаш со рацете треба да се потпре на ѕид и со тоа ќе потроши 118 калории. Покрај тоа, ќе ги зајакне мускулите на рацете и рамената.