Не замрзнувајте стопен сладолед!

15 јули, 20200
s

Сладолед е деликатес без кој многумина не можат да го замислат летото, но само треба да внимавате да не ја направите оваа грешка и да не му наштетите на вашето здравје.

Многумина ја вадат количината на сладолед што сакаат да ја јадат во сад, а потоа остатокот го оставаат во кујната “во случај да сакаат повеќе”. Сепак, некои дури и забораваат да го вратат сладолед во замрзнувачот, така што по некое време ќе се стопи. Она што не треба да го сторите тогаш, а многумина го прават, е да го вратимте во замрзнувачот!

Сигурно веќе знаете дека има храна што не треба да се замрзнува повторно, а сладоледот е една од нив, еве и зошто.

  1. Го губи вкусот

Она што го прави сладоледот толку посебен е воздухот, поради што ја има таа лесна, кремаста текстура. Кога ќе се стопи, тој воздух е изгубен, и кога ќе се замрзне повторно, нема да има повеќе вкус.

  1. Ќе има повеќе мраз

Кога првпат сладоледот ќе се замрзне, кристалите создадени од мраз се мали и сосема незабележливи. Ако замрзнете сладолед откако ќе се стопи, ќе се формираат многу поголеми кристали, поради што вашиот омилен десерт нема да ја има таа прекрасна текстура.

  1. Потенцијално опасен

Исто како и секој друг млечен производ, ако го оставите на собна температура (или повисока температура од собната температура) подолго време, постои ризик од развој на бактерии во него.

Бидејќи сладоледот првично е замрзнат, бактеријата не може да се развие веднаш, но само ако сладоледот подолго стои одмрзнат. Затоа, ако случајно сте заборавиле да го вратите во замрзнувачот и го оставите неколку часа на собна температура, постои ризик дека бактериите се развиле и најдобро е да не го јадете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *