Нега на лице: На кој тип на кожа не му одговара кокосовото масло?

25 јули, 2018
kokosovo

Во одредени случаи многу популарниот производ од кокос се покажа како лош избор.

Веќе подолго време зборуваме за лековитите својства, но и за убавините на кокосовото масло, за неговите својства кои благотворно дејствуваат на кожата и на косата, заздравувањето на лузните и успорувањето на стареењето на кожата.

Сепак, постојат случаи кога кокосово масло со оптеретување на лицето, ги затвора порите и спречува кожата да дише, придонесува за лицето да изгледа уморно и не ја спречува појавата на акни.

Кокосово масло, сепак, е “тешко” за лицето: “Иако ова масло има многу допринеси, сепак ги затвара порите.” Всушност, кокосовото масло е многу концентрирано и наместо да се абсорбира во кожата, ќе остане на неа. Особено не се препорачува за лица кои се подложни на акни и митесери. ”

 

Иако е кокосово масло богато со витамин Е, линолинска  киселина која ја смирува иритираната кожа, сепак ова масло не се покажа добро во борбата против акни.

Само во некои случаи, се покажа како одлично против воспалување на кожаата и акни: “Тука треба да ги имаме во предвид, не тие лековити својства на маслото, туку каков е генот. За одредени видови на кожа, кокосовото масло е  многу добро, за други не. Некои се многу чувствителни на овој производ, други не и во овие случаи, генетиката игра важна улога “, продолжува дерматологот.

Можеби единствениот начин да одредите дали кокосово масло навистина му одговара на вашето лицето е да пробате: “Треба да се биде многу внимателен, бидејќи на пазарот постојат лосиони и анти акти гелови и креми кои имаат многу подобар ефект”, советува Др. Zeichner.