3 причини зошто не треба да трошите пари на витамини!

24 јули, 2018
в2

Витамините се важен елемент за здрав организам. Тие се неопходни за добро здравје и убав изглед.Но, дали вреди да се купуваат?

Признајте, прво нешто што ви паѓа на ум кога ќе го видите зборот “витамини” – се овошје и зеленчук. Потоа помислуваме на мали капсули кои ги купуваме во аптека. Но, дали нам ни требаат овие “капсули” кога имаме овошје?

Што се витамини?

Витамините се група супстанции кои се потребни за правилно и здраво функционирање на организмот. Тие се составен дел од повеќето производи што можеме да ги купиме во продавницата. Покрај тоа, тука е витамин Д, кој може да се добие само од сончевата светлина и витамините К и Б3 кои ги произведува телото.

Дали треба да ги дополниме?

Користење на витамини и дополнителни хранливи материи не е потребно. Со правилно и избалансирано хранење и често пати, воопшто не е потребно да се користат додатоци.

Зошто не треба да купувате витамини?

Проблем е компатибилноста

Запомнете дека сите витамини се растворливи во масти и растворливи во вода. Некои од нив се исфрлаат од телото со вода, додека некои не можат да ви помогнат поради  внесот на мрсна храна. Едноставно речено, остануваат “заглавени” во телото. Но ова најчесто не е наведено во упатствата, ниту воопшто наведено. Поради тоа, за правилно земање на витамини, мора да купите разни апчиња и да се земаат според план.

Неусогласеност

За жал, во популарните додатоци за храна постојат опасни компоненти кои не само што не можат да помогнат, туку и му штетат на телото. Постојат многу научни студии кои докажуваат дека многу додатоци штетат на организмот.

Цена

Навистина, во аптеките се продаваат и корисни, вистински витамини, но тие се поприлично скапи. Наместо еден кутија витамини можете да купите неколку килограми свежо овошје или зеленчук, што е природно и сигурно ќе донесе многу корист за вашето тело.