21 март, 2019

Радио

Некогаш од ударот во врата, во кујнските елементи или во креветот,свесни сме дека ќе се појават модрици. Понекогаш можеме и да видиме модринка на телото а дури и да не се сеќаваме каде сме ја добиле. Со цел да се спречи грдо сина модринка важно е да се реагира на време. Еве 5 едноставни решенија против модринки

.Леден облог

Ако немате оштетување на кожата на местото каде се очекува модрицата да искочи ставете ладен облог. Коцка мраз или замрзната вода замотајте ја во крпа и држете околу 15 минути, повторувајте ја постапката на секој час.

Топол облог

24 часа по студената облога, на модринката ставете топла облога. Ова ќе ја подобри циркулацијата во областа на повредата.

Заштита не местото на повредата

Ако кожата на местото каде што е модринката е оштетена тогаш измијте ја раната со сапун и вода и нанесете антибиотик крем или во прав и превијте го местото со завој.

Зголемете ја циркулацијата

Модринката настанува со собирање на крвта под кожата. Крвта исто така како и било која друга течност протекува надолу. Подигнете ја својата рака или нога во поткачена позиција. Крвта ќе продолжи преку мекото ткиво и така ке се распореди кон поширока област под кожата.

Остави коментар

Почетна // живот // здравје // Ослободете се од модрците во 5 чекори
Горе