Најубавата бура која е некогаш снимена: Природата направи спектакл на небото, а сето тоа го фотографирал балканец

24 мај, 2019
Annotation 2019-05-24 111824

Словенечкиот фотограф Марко Корочец има специјализирано се за фотографирање на временски непогди, а неговите дела го одземаат здивот.

Тој „брка“ бурите низ целиот свет, а најубавата сцена ја сними едно лето во Јужна Дакота во САД.

Тој сними бура, која исто така е наречена “супер клетка”. Под соодветни временски услови, овој тип на бура може да се случи било каде во светот, но генерално се создаваат во централниот дел на САД.

Се смета за најреткиот тип, но има потенцијал да биде и најтежок. Овие ротирачки гиганти на природата можат да доминираат на површина до 32 километри.

https://twitter.com/InterestingSci1/status/1130232960832163841?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1130232960832163841&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.espreso.rs%2Fsvet%2Fsvastara%2F391217%2Fnajlepsa-oluja-ikad-snimljena-priroda-je-napravila-spektakl-na-nebu-a-sve-je-uslikao-jedan-balkanac