Најдлабоката дупка во светот е ископана во Русија: Погледнете што пронашле внатре

21 мај, 2019
dupka

Од 1970. до 1989. година, руските научници во северна Европа, поточно на полуостровот Кола, ја ископаа најдлабока дупка во светот.

Длабока е 12.262 метри.

Нејзиното официјално име е Cold Superbubble Borehole, а направена е за да се открие што се наоѓа во длабочините на земјата.

На длабочина од 7 километри се пронајдени фосилни остатоци од индивидуални организми и вода на приближно иста длабочина. На самиот крај на дупката, температурата била 180 Целзиусови степени, што се покажало премногу жешко за понатамошно копање.