23 август, 2019

Радио

Љубителите на небесните феномени ќе можат да уживаат во целосно затемнување на Месечината во ноќта на 21 јануари, поради неколку небесни поклопувања и благодарение на фолклорот, го добила и името „крвава волчја Супермесечина“.

Имено, Земјината сенка ќе помине над површината на Месечината и ќе и даде црвенкаст сјај, поради што таквата Месечина често се нарекува „крвава“.

Ова ќе биде последното целосно затемнување на Месечината до 2021. година, а се совпаѓа со полната Месечина, поради што се нарекува и „Супермесечина“ кога ни се гледа поголема и  посјајна  на ноќното небо.

Исто како што ниту „Супер Месечината“ нема врска со астрономијата, исто така ниту името „волк“ не доаѓа од астрономијата, туку од индискиот фолклор. Ја означува првата полна Месечината во годината што се случувало во текот на годината кога волците завивале надвор од селото.

Остави коментар

Почетна // вести // Ни пристигнува затемнување на Месечината: Оваа небесна појава има старо значење поврзано со волковите
Горе