14 август, 2020

И покрај тоа што знаеме дека пушењето нема позитивни страни, сепак тешко се откажуваме од цигарите. Зошто е тоа така?

Многу е тешко да се отцепиме од навиките што ни даваат задоволство, а всушност тие се лоши за нас. Изборот да се однесуваме поинаку кога сте стресни е клучот за промена на лошите навики затоа што ова се ситуации кога автоматски се однесуваме – обидувајќи се да се смириме со палење друга цигара или достигнување на слатка, како што објаснува психологот Judудсон Бруер за психологијата денес.

Нашите мозоци сакаат задоволство и награди и тоа е причината, но и решението за лошите навики. Механизмот работи во три чекори – активирач (чувство на глад), однесување (јадење храна) и награда (чувство на умор), како RTL.hr.

Овие три компоненти – активирање, однесување и награда – се случуваат секој пат кога ќе запалиме цигара, јадеме торта или бесконечно ќе ги разгледуваме социјалните медиуми кога се стрес. Секојпат кога ќе постигнеме нешто за да се смириме и смириме, го повторуваме дејството што станува автоматско. Така се формираат навиките.

Па, зошто не можеме да се контролираме и едноставно да одлучиме и да ги замениме лошите навики со добрите? Научниците од Јеил откриле дека област во мозокот која управува со самоконтролата е прва што „затворила“ кога се појавуваат предизвикувачи како што е стресот, според психологијата денес.

Во пракса, сите го искусивме тоа. Запомнете што правите кога ќе ви се ослободат нервите. Дали викате во домаќинството или ја отворате вратата на фрижидерот и јадете сè што ви одговара? Или пуши цигара? И, тогаш вети си по 100-ти пат дека ова никогаш повеќе нема да се случи?

Без оглед на постојаното враќање на лошите навики, постои решение од три чекори.

Променете го фокусот

Наместо да се фокусирате на самоконтрола, фокусот треба да биде на наградување. Имено, кога се обидуваме да се самоконтролираме, кога се бориме и се спротивставуваме, најмногу сме поразени или попуштини. Мозокот сака награди и ќе му биде полесно да се спротивстави ако знае дека ќе биде награден.

Погледнете што добивате

„Кога некој ќе дојде во мојата клиника која сака да престане да пуши, првото нешто што ја прашувам е како изгледа нејзиниот вкус и мирис на цигарата. Секојпат кога луѓето ќе сфатат дека цигарите не се пријатни за нивните сетила “, објаснува психологот Judудсон Бруер. Ова знаење му дава нови информации на мозокот, а тоа е дека цигарите не му даваат задоволство и затоа нема награда.

љубопитност

Конечниот чекор е да се создаде позитивна замена за лошата навика, да се најде награда која е многу подобра од претходната. Мозокот секогаш ја бара таа поголема и подобра опција.

Curубопитноста е подобра од копнежот. Не ослободи за разлика од копнежот што нè става во еден вид затвор. Curубопитноста е исто така многу попријатна од самоизмама и самообвинување кои ја придружуваат неуспехот што се појавува при обидот да се ослободите од лошите навики.

Обидете се да ја разгорите вашата curубопитност, наместо да се копнеете. Кога чувствувате потреба да запалите цигара или да изедете нешто слатко, запрашајте се зошто се случува, како сакате да чувствувате копнеж и да барате.

Промената на вашиот фокус и испраќање на нови информации за вашите пороци до вашиот мозок, што е помалку пријатно од порано, е еден чекор поблиску да се ослободите од лошите навики.

Остави коментар

Почетна // Life Story // Научете да се ослободите од лошите навики за подобар живот
Горе