14 август, 2020

Жалиме, но можеби е време да почнете да излегуваат од креветот на време.

Постојат два вида на луѓе на овој свет: оние кои брзаат надвор од креветот при првиот звук на будилникот и оние кои, со стенкање и клоцање, се обидуваат да го најдат копчето за откажување на тој проклет звук.

Ако сте во втората група на „дремачи“, имаме лоши вести за вас – треба да станете првата група, бидејќи тоа  што го правите е штетно за вашето здравје.

Кога овој прв звук на алармот ќе ве разбуди од мирен сон, не е претерување да се каже дека тоа е шок за вашиот организам. Овој шок го активира вашиот нервен систем, кој се подготвува за „напад“.

Како да не е веќе доволно ужасно, кога го одложувате алармот и се впуштате во сон, следниот пат кога ќе се огласи алармот, вашето тело повторно го доживува шокот.

Значи, тоа е како систематски напад или шок на вашето тело.

Континуираното одложување на алармот во утринските часови може да доведе до ослободување на поголеми количини на холестерол, што на долг рок може да доведе до воспаление на клеточно ниво. Покрај тоа, стресот што го предизвикувате на овој начин одговара на голем број хронични заболувања, вклучувајќи депресија.

Остави коментар

Почетна // Life Story // Одложувањето на алармот наутро е лошо за вашето здравје
Горе