19 ноември, 2019

Радио

Ако ги прашате J.Ло и нејзиниот А-Род, тренирањето на празен стомак треба да биде вашата дневна рутина.

Многумина веруваат дека само вежбањето после будењето, т.е. после јадење ништо во 8 до 12 часа, го промовира брзото топење на маснотиите во организмот.

Имено, нема многу истражувања на оваа тема, а повеќето од нив тврдат дека тренингот со празен стомак нема да помогне при забрзано слабеење, но само ќе имате помалку енергија за оптимално вежбање.

Од друга страна, нутриционист тврди, тренинг на празен стомак е одличен за оние што се обидуваат да одржат дефицит на калории и да изгубат тежина затоа што по тренинг, вашето тело ќе копнее по протеини, а не за јаглехидрати и шеќери, како што е случај кај повеќето луѓе.

Тренери сметаат дека треба да јадете лесен оброк, претежно протеини и здрави масноти, еден час или два пред тренинг, така да имате доволно енергија да тренирате и вашето тело ќе биде принудено да троши маснотии затоа што не сте биле нахранети со јаглехидрати.

Сепак, консумирањето маснотии со тренирање на празен стомак, подобро ќе оди рака под рака со луѓето кои се на кето диета и чие тело е веќе навикнато да црпи енергија од маснотии отколку од јаглехидрати.

Значи, нема ништо лошо во правење тренинг на празен стомак, но ако сметате дека на вашето тело не му е пријатно и се чувствувате лошо потоа, најдобро е да го послушате советот на тренерот и да изедете некој протеински оброк пред вежбање.

Остави коментар

Почетна // живот // Tренинг на празен стомак: да или не?
Горе