15 јули, 2020

Како да се намали желбата за чоколадо?

 Експертите имаат прилично невообичаено решение.

Едно неодамнешно истражување спроведено од универзитетите Стенфорд и Карнеги Мелон пронајде нов начин да ја намали вашата желба за одредена храна: предозирајте се со нешто што навистина го сакате сè додека не се смачи од тоа!

Во ред, тоа може да функционира, но не е најздравиот начин да престанете да конзумирате одредени видови храна.

Студијата беше спроведена со поделба на 43 експерти во две групи. Сите беа студенти од двата пола кои обожаваат чоколадо. Првата група доби едно млечно чоколадо, а другата четири. Потоа, од двете групи на учесници беше побарано да оценат колку им се допаѓа ова благо. Резултатите покажале дека оние кои изеле помала доза им се допаднале слатките повеќе отколку на оние што изеле четири. Исто така, од втората група подоцна сакале помалку шеќер, иако на почетокот на експериментот двете групи уживаа подеднакво во чоколадото. Како и да е, бидејќи ова не е најздравиот начин да се спречи поход накај фрижидерот во доцните часови, предлагаме неколку поздрави решенија:

Изберете салата како предјадење

Неодамнешните истражувања покажаа дека ваквиот пристап кон храната го прави целиот оброк поздрав.

Изберете поздрава верзија на она што го сакате

Да кажеме, ако она што го сакате е шеќер, зошто да не го побарате во јаболко наместо во чоколадо?

Квалитетен сон

Научно е докажано дека пократкиот сон значи поголем апетит.

Остави коментар

Почетна // Life Story // Желбата за чоколадо можете да ја намалите на многу едноставен начин
Горе