Камионот „Мерцедес“ во иднина ќе крстари по светот самостојно, додека возачот гледа филмови и игра игри

8 мај, 2020
Naslovna


Ова е Mercedes-Benz Future Truck 2025, спектакуларно истражување на камионите на иднината што најдобро покажува како ќе изгледаат автономните возила на иднината.

Големиот транспортер, објавен како камион за 2025 година, ја виде светлината на денот во 2014 година и не престана да ги изненадува ентузијастите за технологија со своите напредни решенија.

Врз основа на идејата дека за само пет години од денес, камионите би можеле да се движат целосно автономно на автопатите, Мерцедес тврди дека товарниот транспорт ќе стане многу поефикасен, побезбеден за сите учесници во сообраќајот и ќе придонесе за целокупното намалување на глобалните емисии на издувни гасови.

Камионот на иднината е опремен со напредни системи за помош при возење, како и со напредни сензори кои го формираат „срцето“ на автономниот систем за возење „Highway Pilot “.

Бидејќи автономното возење, кај некои автомобили веќе станало присутно и може да се одвива со реална брзина, може да се очекува дека од 2025 година дополнително да се подобри и да се овозможи поефикасен транспорт на товар на кратки и на подолги растојанија.

Покрај тоа што е „полн“ со напредна технологија, Мерцедес направи сериозен напор да обезбеди камион на иднината за која се стреми со својот футуристички дизајн.

Камионот, патем, нема да биде целосно без возач, но неговата улога треба да се сведе на минимум. Затоа, можно е да се очекува дека возачите на овие сообраќајници ќе се одморат, а камионите ќе покриваат подолги растојанија за помалку време.