Кои автомобили најмногу ги сакаат жените

13 мај, 2020
zena-815x458

Листата на „женски“ автoмобили ја предводат малите модели

Секоја 6-та жена има Mercedes Е класа , што тој модел го прави „најмашки’ автомобил во Германија. Според истражувањата на компанијата „Verivox”, која се занимава со советување на потрошувачите, во однос на прашањето кои автомобили најмогу ги сакаат жените дошле до следниве резултати кои се едногласни.

Автомобили кои прават жените да се осеќаат најпријатно во донос на возењето, се мали, лесни за управување и паметни возила. Од друга страна пак големите луксузни модели не се по нивни вкус.

Листата на најпопуларни „женски“ возила ја предводат Opel Adam (63.1 % припагаат на женски возачи), Opel Karl (62.1 %), Fiat 500 (61.5 %).

По нив следувааат Kia Picanto, Audi A1, Suzuki Splash, Suzuki Alto, Nissan Micra.

Што се однесувва пак до брендовите дури 53 % од сопствениците на MINI се од женскиот пол.

На долниот дел од листата односно како најнепосакувани женски возила се Mercedes E- class, BMW 5 (16.9 % женски возачи), BMW 7 (17.1 %) , BMW 4, Audi Allroad Quattro, Audi A5, Skoda Superb, BMW Z4….

Од друга страна пак автомобил кој го поседуваат дури 80 % машки возачи е Porsche.