Музејски експонат стар „само“ 125 години е во состојба: Ова е Викторија-Бенз

9 мај, 2020
Музејски експонат стар „само“ 125 години е во состојба: Ова е Викторија-Бенз

Германскиот колекционер на автомобили Карл Хајнц Рекоф одлучи да му претстави на јавноста еден од неговите највредни автомобили. Рекоф се возел по руралните патишта околу градот Ајнбек во Саксонија.

Ова е антички модел на Викторија кој го конструирале Карл Бенз и неговата компанија. Автомобилот под името Викторија-Бенз првиот сопственик го купил во 1894 година.

Интересно е што истото семејство го чувало до 2005та година, кога Рекоф го вклучил во неговата колекција автомобили, купувајќи го од потомците на првиот сопственик.