Што е 200 на час за еден мерцедес? Од 1973 година …

14 мај, 2020
Насловна

Најмногу ни е познато како такси возило, а инаку еден за автомобилот кој често се користеше за таксирање низ целиот свет, славниот Mercedes-Benz со фабричката ознака W114 / W115, тешко може да се смета за „спортски автомобил“. Сепак, возачот на еден ваков мерцедес 280Е од 1973 година, се чини, одлучи да не убеди поинаку. Затоа тој го извезе својот стар тајмер во германски „автопат“ до делот каде што нема максимална граница на брзина.

W114, инаку познат како исклучително издржлив автомобил, како во negovoto време, така и денес, во својата најмоќна верзија имаше во ред шестцилиндричен мотор со волумен од 2,8 литри со 185 коњски сили. Со максимална брзина од 200км на час и забрзување до „сто“ од 12,5 секунди, пред 47 години беше многу брз автомобил.

Патем, кога веќе го спомнавме таксито, грчкиот таксист Јоргос Сахинидис го донираше својот мерцедес 240 ДД од 1976 година во музејот „Мерцедес“ во Штутгарт во 2004 година, кој во тоа време имаше 4,6 милиони поминати километри. Официјално е највисоката километража на автомобилот „мерцедес“ во историјата на познатата фабрика!