Добиле ОТКАЗ преку Инстаграм?! Јована објави на својот профил и кажа што мисли за поранешните работодавци! (ФОТО)

22 септември, 2020
2222222222222

Јована Јоксимовиќ и Срѓан Предојевиќ дефинитивно веќе не се дел од Првата телевизија!

Метежот што траеше со денови и во кој беше вмешан водителот Филип Чукановиќ, кој утрово на телевизиските гледачи им посака „добро утро“ наместо на славната двојка, кулминираше најпрво со веста дека на Предјевиќ му е забрането да влегува на телевизија, а потоа и со објавата на Прва.

Јована наскоро се огласи, исто така на Инстаграм и напиша: „Каква телевизија, таква изјава“.

Таа повторно се огласи, преку истата мрежа, и во три објава ги објасни деталите за престанок на работниот однос, потврди дека на Предјевиќ и е забранет влез, но и дека е „отпуштена преку Инстаграм“.

View this post on Instagram

Kolegama, profesiji, prijateljima, Kada neko dobije otkaz preko Instagrama (zašto ne preko Tik toka?), i to kroz objavu koja ne sadrži ni jednu tačnu činjenicu, mora sebi da postavi sasvim logično pitanje – šta sada? Prvo, Srđan Predojević i ja danas zaista dugo nismo znali da li smo zaposleni na Prvoj TV, jer nikakvo obaveštenje o prekidu radnog odnosa nismo dobili, ni pismeno, ni usmeno, osim ako se u "obaveštenje" ne računa to što je ‪u ponedeljak ujutru‬ obezbeđenje fizički onemogućilo Srđanu da uđe u zgradu Prve TV i obavi svoj posao. Tek posle Instagrama on je dobio rešenje o otkazu, a ja izgleda "upozorenje pred otkaz"!?  A  "upozorenje pred Instagram"? Zašto nije stiglo? Drugo, kada neko, na Instagramu, ustvrdi da nas dvoje više ne radimo "zbog nepoštovanja radne obaveze", a prethodno nas je onemogućio da tu obavezu ispunimo, jasno je ne samo da otvoreno laže, nego i više od toga. Da zaista želi da nas na toj televiziji nema, i da ima nameru da ne bira sredstva, ne bi li taj cilj ostvario. Sa samim prestankom radnog angažmana na Prvoj TV, ni Srđan, ni ja, nemamo nikakav problem. Bili smo i na drugim televizijama, odlazili sa njih, i taj proces doživljavamo kao nešto najnormalnije na svetu, proces u kojem ljudi koji vode televizije, i profesionalci koji u njima rade, u nekom trenutku mogu da imaju i različite planove, i različite želje. Rastanak je, u tom slučaju, najprirodnija stvar, i dešava se i bez ljutnje i bez teških reči, a pogotovo bez laži, to jest, bez nepotrebnog pokušaja pronalaženja opravdanja. Mogao je vlasnik televizije najmirnije da nam kaže ono što nedeljama već priča po gradu – da smo mu nas dvoje, jednostavno, preskupi. Taj argument bismo bez reči prihvatili, ljudski bismo se s njim pozdravili i mirno otišli. Njegova je televizija, ima prava da seče troškove, baš kao što ima pravo da se odrekne emisija za koje smatra da su mu nepotrebne. Ono što nema prava, i oko čega se jesmo sa njim sukobili, jeste da emisije koje su nečiji autorski projekat – a Jutro sa Jovanom i Srđanom jeste baš to, naš autorski projekat – on uređuje, određuje ko će da ih vodi i meša se, samim tim u njihov sadržaj.➡️➡️➡️

A post shared by Jovana Joksimovic (@jjovanajoksimovic) on

Кога некој ќе добие отказ преку Инстаграм (зошто не преку Tick Tock?), и преку објава што не содржи точни факти, тој мора да си постави сосема логично прашање – што сега? Прво, Срѓан Предојевиќ и јас не знаевме дали сме вработени на Прва ТВ, затоа што не добивме никакво известување за престанок на работниот однос, ниту писмено ниту усно, освен ако во „известувањето“ не е вклучен фактот дека во понеделникот наутро обезбедувањето физички го спречи Срѓан да влезе во зградата на Прва ТВ и тој си ја заврши својата работа. Само по Инстаграм тој доби одлука за отпуштање, а јас изгледам како „предупредување пред отпуштање“!? И „предупредување на Инстаграм“? Зошто не стигна? “, Започна таа во првиот пост.

Јована ја продолжи својата презентација, нагласувајќи дека сопственикот на Првата телевизија „едноставно може да им каже дека се прескапи“ и дека ќе се разделат од такво пријателство.

„Второ, кога некој, на Инстаграм, утврди дека ние двајца веќе не работиме„ поради непочитување на работните обврски “, и претходно не спречивме да ја исполниме таа обврска, јасно е не само дека тој отворено лаже, туку и повеќе од тоа. дека не сме на таа телевизија и дека тој има намера да не бира средства за да ја постигне таа цел.Со самото прекинување на работата на Прва ТВ, ниту Срѓан ниту јас немаме никаков проблем. Бевме на други телевизии, заминавме од нив, и ние го доживуваме овој процес како нешто најнормално во светот, процес во кој луѓето што ги водат телевизорите и професионалците кои работат за нив, во одреден момент може да имаат различни планови и различни желби. Збогумот е, во тој случај, најприродниот нешто, и тоа се случува без лутина и без груби зборови, а особено без лаги, односно без непотребен обид да се најде изговор. Сопственикот на телевизијата можеше мирно да ни каже што зборуваше со недели во градот – дека ние сме само премногу скапи. Овој аргумент би го прифатиле без зборови, би го поздравиле човечки и би си заминале мирно. Тоа е негова телевизија, тој има право да ги скрати трошоците, исто како што има право да се откаже од емисии за кои смета дека не му требаат. Она на што тој нема никакви права, а она што се судривме со него е дека емисиите се нечиј авторски проект – Утрото со Јован и Срѓан е токму тоа, проект на нашиот автор – тој го уредува, одредува кој ќе ги води и меша, со тоа во нивната содржина “, напиша водителката.