КОГА СЕ ЗАПОЗНАА РАДЕ И ЛЕНКА, ТАА ИМАЛА 23 ГОДИНИ, А ТОЈ 43. Шербеџија проговори за БРАКОТ, нема отстапки!

18 октомври, 2020
2353777_serbedzija_ls

Раде Шербеџија и Ленка Удовички знаеја дека се создадени еден за друг уште од нивното запознавање во 1990 година. Трите ќерки се родени од љубов, а оваа славна и ценета уметничка двојка и покрај бројните неволји во животот, успеа да се избори за своето парче среќа.

Деновиве тие беа во Белград, каде што Ленка имаше премиера на претстава, а Раде ја гледаше од публиката со ист жар како пред триесет години.

– Дојдов да ги поддржам сите, не само мојата сопруга. Драмски театар во Белград прави одлични претстави и овој театар е во подем. Дојдов да ги видам моите колеги актери, но и мојата Ленка – вели Раде Шербеџија.

Иако нивното семејство е повеќечлено, па од бракот со Ленка актерот има три ќерки Нина, Вања и Милица, а од првиот Данило и Луција се постави прашањето дали е потешко да се организираат актери на сцената или членови на семејството, режисерот со насмевка рече:

– Тоа е вака. Кога сте со членовите на семејството, едвај чекате да избегате и да бидете со актерите. Кога ќе се направи гужва овде, вие само помислувате: „Леле само да си дојдам дома“. Значи, тоа е една клацкалка. Но, на сè, морам да кажам дека најскапоценото нешто што го донесов од тука е што имав можност да запознаам нова генерација на одлични млади актери кои не ги познавав и за кои верувам дека имаат многу убава кариера и ќе го збогатат театарскиот живот на Белград.

Додека Ленка работи многу во Белград, Шербеџија веќе има планови за деловен потфат во главниот град на Србија.

– Тука сум се почесто и почесто. Одам да направам концерти, имам планирано неколку претстави. Но, ќе разговараме повеќе за тоа кога ќе дојде време за тоа – истакна тој, додавајќи дека е среќен што луѓето од оваа област го сакаат и го ценат како уметник.

Дека тие се голема поддршка еден на друг, и двајцата се согласуваат. Но, исто така знаат да посочат си грешки кога ќе се појават.

– Раде е строг. Тој е човек кој има високи уметнички стандарди, критериуми, пред сè кон себе, потоа кон секого и нема отстапки. Дури мислам и кога некој ти е близок и кој ти значи, тогаш човекот е поостар – смета Ленка.

Корона вирусот денес е глобален здравствен проблем, па затоа забележавме дека Раде е сериозен во врска со тоа и секогаш носи маска.

– Се грижам за себе. Короната наруши сè. Мора да се борите против тоа, да се навикнете, да не паничите, но бидете внимателни и паметни. Јас сум внимателен, но не сум паничар – вели Раде.

Раде и Ленка зборуваат еден за друг со ист ентузијазам, а жарот во нивните очи кажува колку се среќни кога се заедно.

– Се запознавме во 1990 година во Суботица. Тој дојде да работи на „Кралот Едип“ на еден фестивал таму. Само што завршив академија и дојдов да направам мала претстава. Работев со неговите студенти од академијата во Нови Сад. Еден ден се сретнавме во театарската сала. Имав проблеми со некои од неговите ученици и сакав да разговарам со него за тоа. Тој беше 43, а јас 23. Тоа беше втор брак на татко ми и мајка ми, а татко ми беше 18 години постар од мајка ми. Не беше воопшто невообичаено да се заљубам како млада жена во маж кој е 20 години постар од мене. Отсекогаш ми се допаѓале мажи постари од мене, кои имаат повеќе животно искуство. Сето тоа помина многу брзо, иако не очекував да се развие во љубовна врска. Не го познавав Раде, но знаете како е во театарските кругови – кружат озборувања и секакви приказни. Фасцинантно е она што луѓето се способни да го измислат од завист – порача Ленка.

Дури и по 30 години љубов кон Ленка, Раде чувствува восхит кон својата сопруга, што не може да го сокрие.

– Можам само да кажам дека сум среќен што остарев и живеам со таква жена, хумана, сочувствителна, искрена … Ленка дава сè што има на другите, така било од секогаш со неа. Таа живее за луѓето, за мене, за нејзините деца. Таа е одлична мајка, грижлива, трпелива, мудра. Јас секогаш и се восхитував. Без неа, немаше да има „Улис“, ниту безброј убави настани во мојот живот. Ние ги поврзавме нашите уметнички светови, но не секогаш се согласуваме за сè – има полемики, се расправаме неколку пати, но тоа е дел од заедништво, дел од животот – рече Раде.