СЕ ОТКАЖА ВО ПОСЛЕДЕН МОМЕНТ Една од најубавите балади на Цеца требаше да ја отпее познатиот рокер

17 октомври, 2020
цеца НАСЛОВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВ

Балканската ѕвезда Светлана Цеца Ражнатовиќ има голем број хитови зад себе, и скоро за секоја песна има посебна приказна за тоа како настанала.

Од тоа што некои песни се посветени на нејзините деца, до фактот дека Дино Мерлин и ја даде „Белград“, дека „Кукавица“ беше одбиена од многу пејачи, до фактот дека песната „Иди док си млад“ беше наменета за Весна Змијанац, како и дека не сакала да отпее дел од песната „Дидуле“, но по многу убедување сепак се согласила.

Дваесет и четири години по објавувањето на песната „Исус“, откриено е дека оваа песна, од албумот „Емоционално луд“ од 1996 година, е песна што ја отпеа Оливер Мандиќ, но никогаш не беше објавена. Имено, Оливер ја сними таа песна на крајот на 1989 година, сакајќи да ја објави на својот албум, но по долго размислување, тој сепак се откажа.

Во тоа време, Марина Туцаковиќ работеше на албумот на Цеца, и и понуди на најпопуларната пејачка од тоа време да го отпее. На Цеца веднаш и се допадна и се согласи, а Марина потоа го напиша текстот, додека музиката ја направи Оливер Мандиќ.

Тоа беше осми албум на Цеца, а уредник на албумот беше Корнелије Ковач. Музичките критичари од тоа време рекоа дека Цеца има исклучително емотивен глас, и сериозни текстови и песни кои никогаш не оставија никого рамнодушен. Тие коментираа дека таа дефинитивно созреала и како жена и како пејачка, што на нејзината интерпретација и дава посебна карактеристика на емоционален набој.

Најпознати балади од овој албум се „Родени со грешка“, „Мртво море“ и „Ти личиш на татко ми“, а секако најголемите хитови, кои сè уште се слушаат со ист интензитет, се „Неодолив, немилосрден“, „Доктор“, „Хесус “и„ Ако тој беше ранет “. Албумот беше продаден во 210.000 примероци.

Тајните на песните на Цеца секогаш ја заинтригираат јавноста, а неодамна се откри и вистината за тоа како се создадени хитови што ги слушаат сите генерации.