Тој никогаш не ја преболе смртта на неговиот син: Три години без легендарниот Љубиша Самарџиќ

8 септември, 2020
љубиша

На денешен ден, пред точно три години, почина еден од најпознатите српски актери, Љубиша Самарџиќ.

Љубиша, без рамноправен, беше и ќе остане засекогаш еден од омилените актери на балканската сцена.

Боштјан Хладник од 1962 година, од кога датира неговиот прекар. Во секој случај, едно е сигурно – на 8 септември 2017 година, српскиот театар остана без голем човек, еден од неговите омилени.

За време на неговиот живот, Самарџиќ играше повеќе од 70 филмски и телевизиски улоги, соработуваше со сите југословенски режисери, а потоа ја презеде режисерската палка кон крајот на 90-тите. „Игри на скеле“, „Слетување на Дрвар“, „Орли летаат рано“, „Смоки“, „Битка на Неретва“, „Валтер го брани Сараево“, „Бобас“, „Сутјеска“, „Loveубовен живот на Будимир Трајковиќ“, „ Бошко Буха “,„ Повратак отписаних “,„ Авантур Боривоја Шурдиловица “,„ Вруш ветар “,„ Рад на одвремено време “,„ Полицајак на Петловгов Брда “- се само некои од култните филмови и домашните ТВ серии во кои Љубиша направи значајни улоги, кои е тешко да се избројат.

“Направивме се што можеме за да ја победиме таа злобна болест.

Мојата сопруга Мира се грижеше за него цело време, а јас работев дење и ноќе, снимав и испраќав пари на клиника во Лондон. И кога Гага замина, мислев дека нема да издржам, дека ќе ми се скрши срцето, дека болката ќе дојде и кај мене наскоро.

Таа болка беше огромна, незамислива, нема ништо пострашно за човекот од погребувањето на сопственото дете.

Дали згрешивме за нешто … Тоа беше кошмар од кој не можев да излегувам со денови и ноќи, паднав потполно емотивно и физички, ја изгубив волјата за што било, сè додека не ме зачуди и запрепасти сопругата Мира. е, „Човеку, животот е смрт, запомни го тоа! Продолжете да работите, бидејќи во тоа ќе го најдете значењето на преживувањето. „И таа беше во право“, рече Љубиша.

Jубиша Самарџиќ, по сопствена желба, беше погребан во семејната гробница, каде почива неговиот син, а не во Алејата на заслужни граѓани, како и другите великани од неговиот огранок …