5 места во светот каде е забрането да се мачкате со крема за сончање!

2 мај, 2020
61615869-palau

Наскоро ќе може да планираме патување. Дали некогаш сте се запрашале каде кремата за сончање е забранета?

Само Американците фрлаат 500 милиони сламки секој ден, доволно за да наполнат 125 автобуси. Најлошо од сè е што сламката се користи само околу десет минути, и бидејќи тие не се рециклираат, многумина завршуваат во океаните и морињата.

Но, забраната на пластични сламки за зачувување на животот во морињата и океаните е само почеток на борбата против загадувањето.

Според бројните студии, многу креми за сончање содржат состојки кои можат да му наштетат и на здравјето на луѓето и животните.

Научниците таргетираат оксибензон и октил метоксицинамат (октиноксаат), хемикалии кои им штетат на коралите и други морски животи. Оксибензон се појавува во повеќето креми за сончање, а студиите покажуваат дека може да го имитира хормонот естроген.

Американските Девствени Острови неодамна објавија забрана за употреба на креми за сончање кои ги оштетуваат коралните гребени, забранувајќи го целиот увоз и продажба на препарати што содржат октиноксаат и оксибензон. Забраната стапува во сила во март следната година.

На Хаваите, забраната ќе започне да се применува во 2021 година, но нема да се однесува на шминка која содржи фактор или креми пропишани од лекар. Исто така, ова ќе го направи и Ки Вест на Флорида, дом на огромен корален гребен. Палау исто така воведува забрана.

Кејп Верде, исто така, забрани креми за сончање до 2021 година, повикувајќи се на поголем дел од коралите на Карибите од 1980 година. Затоа продавачите треба да бидат внимателни, бидејќи ако продаваат креми може да добијат големи казни.

Експертите се надеваат дека забраните ќе ги охрабрат производителите да ги заменат штетните состојки со цинк оксид, природен минерал кој ефикасно штити од штетниот воздух.