11 јули, 2020

Пандемијата на коронавирус може да го запре најголемиот дел од глобалниот пазар на недвижности, но не и во Шведска.
Имено, едно село во оваа земја се продава за 70 милиони шведски круни (6,5 милиони евра).
Сатра Брун е „велнес село“ во предградието на Стокхолм.

Селото датира од 1700 година кога д-р Самуел Скраг открил извор на вода во Сатра и го купил околното земјиште. Потоа изгради бунар, куќа со извори, болница, црква и куќи.

Ова беше во време кога растеше популарноста на природните извори, бидејќи се веруваше дека пиењето и капењето во вода со висок квалитет имаат балансирачки и лекувачки ефект врз здравјето.

Во 2002 година, универзитетот ја продаде Сатра Брун на група од 16 локални претприемачи, а селото оттогаш се води како место за бањски туризам. Од 2015 година, селото има и фабрика за шишиња, која е вклучена во продажбата. Тоа е еден од седумте извори кои добија највисоки светски награди за чистота во Шведска.

Сатра Брун и сите имоти се регистрирани како d.o.o., што значи дека нема ограничувања за странските купувачи, рече брокерот asонас Мартинсон, кој ја опиша архитектурата на селото како „прошетка низ времето“.

Остави коментар

Почетна // Travel Story // Цело село во Шведска на продажба. Еве која е цената
Горе