Четири најопасни места на Земјата: Дали би се осмелиле да стапнете овде?

19 јуни, 2020
001-Death.Valley.National.Park.original.888

Ако сте виделе доволно убави пејзажи, бескрајни плажи и чиста планинска природа, време е да запознаете некои од поегзотичните и опасните предели на нашата планета.

Отровните растенија, токсичните испарувања и вулканите ги карактеризираат 4-те најопасни места на Земјата.

Долина на смртта, САД

Иако, самото име многумина би ги предомислило, има група ентузијасти кои се загреани за патување на такви дестинации. Сепак, дури и нивната загреаност испарува брзо на температури кои обично се над 50 степени. Топлата атмосфера се сфаќа буквално овде, така што просечниот човек без вода во Долината на смртта може да преживее околу 14 часа.

Пустината Данакил, Еритреја

Како и Долината на смртта и пустината Данакил е место каде температурите често надминуваат 50 степени. Сепак, природата тука направила дополнителни напори, така што е можно да се сретнат вулкани, како и гејзери што испуштаат токсични гасови. Го претпоставивте тоа, вистинска забава за голем број луѓе чиј адреналин оди премногу високо. Сепак, треба да се има предвид дека движењето без водич е строго забрането.

Вулкан Синабунг, Индонезија

Сигурно има подобри места за посета на Суматра од овој вулкан, но ако сепак сакате да го посетите, имајте на ум дека неговите последни големи ерупциите беа во 2013, 2014, 2015 и 2016 година.

Национален парк Мадиди, Боливија

Убаво и тивко место на прв поглед. Причината е едноставна, животните го избегнуваат местото, затоа што на овие простори владеат повеќето отровни растенија во светот. Контактот со кој било од нив може да предизвика чешање, гриз, па дури и вртоглавица, додека убодите ќе бидат вистински десерт за многу тропски паразити, единствените суштества кои живеат во симбиоза со овие негостопримливи растенија.