11 јули, 2020

Valadier е една од најдобро скриените капели во Италија и претставува ремек дело на неоклсицизмот. Се наоѓа во селото Генга во Анкона.

Пештерата во која се наоѓа оваа капела во 10 век служела како засолниште од непријателот, а црквичката е изградена 700 години подоцна од страна на архитектот Џузепе Валадиер за сите оние кои бараат прошка.

Најдобриот пат до Valadier е патот од селото Генга, па следи нагорнина од 700 метри. Малку ќе се испотите, но трудот ќе ви биде награден со едно од најубавите италијански ремек-дела во природа.

Остави коментар

Почетна // Travel Story // Чудесна пештера: Единственото засолниште во Италија заради кое се исплати да се помачите!
Горе